PONAŠANJE ČETINARA U IZUZETNOJ SUŠI

35

18.08.2017.

Na teritoriji Srednjeg Banata do juče je vladala “izuzetna suša” (poslednji merljivi stadijum stanja zemljišta), uz 7 ekstremnih toplotnih talasa, redovno praćenih jakim fenskim vetrovima, niskom vlagom u vazduhu i ekstremnim UV-zračenjem… Odgovorno tvrdim da se ovakva katastrofalna godina više ne može ponoviti, imajući u vidu i ekstremnu januarsku golomrazicu od min. -19 stepeni, sa 0 litara padavina u januaru i februaru…!!! U ovakvim pustinjskim uslovima, četinari su pokazali sledeći stepen izdržljivosti:
– Sadnice posađene pred ovu vegetaciju, propadale su u 80% slučaja!
– Sadnice posađene pre 2 i 3 vegetacije, propadale su u 40% slučaja!
ODRASLA STABLA, po rodovima:
1. ABIES (jela) – niska izdržljivost, izuzev Španske jele – veoma visoka izdržljivost
2...

Detaljnije

Japanski ZEN vrtovi

Japanski-vrt

29.04.2017.

Japanski vrtovi su napravljeni kako bi bili prostor za meditaciju i uživanje. Sve je počelo kao mali prostor koji se pravio za elitu Japana, da bi se sklonili od ratova i bili u miru; a sada je to način života i duboko ukorenjena kultura. Zbog toga nije teško razumeti zašto je ideja o japanskom vrtu toliko značajna. U svetu, gde se sve kreće brzo i u životu gde su i najmanje sitnice stresne – imati mesto za „produvavanje“ misli i pronalaženje inspiracije je mnogo bitno nego ikada pre.
Iako izgled japanskog vrta varira u zavisnosti od toga ko ga pravi, teorija pravljenja ovog vrta bi trebala da bude ista: Kreiranje sopstvenog Zen raja. Kreiranje sopstvenog japanskog vrta može izgledati kao jednostavna ideja, ali u stvari nije...

Detaljnije

Semiramidini viseći vrtovi

L1rACnN

18.04.2017.

Viseći vrtovi iz Vavilona (takođe označavani i kao “Semiramidini viseći vrtovi“), su jedno od sedam svetskih čuda.

Na osnovu mitova bili su izgrađeni za kraljicu Semiramidu, koja je poreklom iz zelene Medije i zbog toga je kralj Navukodonosor II naredio oko 600. p. n. e. da se izgrade viseći vrtovi na terasama palate da bi je oraspoložio. Viseće vrtove su opisivali uglavnom starogrčki istoričari Strabon i Diodor Sicilijski.

Ostaci visećih vrtova u Vavilonu nalaze se na istočnoj obali reke Eufrat. Istorija svedoči da je Vavilonsko carstvo cvetalo u vreme vladavine čuvenog kralja Hamurabija (1792-1.750. godine p. n. e.) Ipak, smatra se da su legendarni viseći vrtovi izgrađeni za vreme vladavine njegovog potomka Navukodonosora II (604-562. p. n. e...

Detaljnije

Cvetanje Japanske tresnje

maxresdefault (1)

31.03.2017.

Dragi posetioci sajta, ovih dana počeće cvetanje Japanske trešnje! To je simbol Rađanja, Početka, Lepote, Proleća…
– Prvi u najavi je varijetet Snoow Foutain, padajuća forma belih cvetova…
– Sada se sprema varijetet Kiku-Shidare-Sakura, padajuća forma duplih rozih cvetova i fino nazubljenih latica cveta,
– Sledi varijetet Kansan – najveće i najbogatije drvo japanskih trešanja, sa krupnim duplim roza cvetovima. Najbogatije cvetanje!
– Sledi varijetet Royal Bourgundy, sa duplim roza cvetovima i crvenim listom
– Cvetanje završava varijetet Amanogawa, usko piramidalne krošnje, sa duplim belim cvetovima, sa blago roza prelivom…
Uživajte u proleću, ŽIVOT SE BUDI 🙂

Detaljnije

Najlepse od prirode

jovana-sargic-130a

8.03.2017.

Povodom dana zena kratka prica o ”Osmom martu ”. Međunarodni dan žena, popularno nazvan “Osmi mart”, praznik je ekonomskih, političkih i društvenih dostignuća žena. Ideja da se ovaj praznik obeležava pojavila se početkom 20. veka, u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova. Tridesetih godina neke države su prestale da obeležavaju ovaj praznik, ali su 1975. godine Ujedinjene nacije počele zvanično da ga obeležavaju.
Dan žena se obeležava kao uspomena na požar u tekstilnoj fabrici “Triangle Shirtwaist”, koji se dogodio u Njujorku 1911. godine. Toga dana poginulo je preko 140 žena.
Prve javne demonstracije žena zaposlenih u industriji odeće i tekstila dogodile su se 8.3. 1857...

Detaljnije

Travnjaci kao oaza

25.02.2017.

Travnjaci nisu samo obicne zelene povrsine, to su oaze narocito u gradovima- ”betonskim gigantima” jer unose deo prirode u svakodnevni zivot urbanog coveka. Ne samo da sluze za uzivanje i relaksaciju, njihova ekoloska vrednost je od velikog znacaja. Travnjaci koliko lepo mogu izgledati u vasem dvoristu ili oko vase vikendice, toliko dobro mogu izgledati i oko vaseg poslovnog prostora. Svaki poslovni prostor bi trebao da ima svoju malu zelenu oazu. Time dajete primer brige o ekoloskom znacaju zeleninih povrsina.
Mi, u rasadniku EDEN, vec 25 godina proizvodimo zelene oaze i dostavljamo ih do vas u bilo kojem delu Srbije. Nalazišta najkvalitetnijeg livadskog travnatog busena, vezana su za okolinu srednjeg toka reke Tamiš, odnosno regioni srednjeg i južnog Banata...

Detaljnije

NOVOST U EDEN-u

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Automatsko zalivanje

Od početka prolećne sezone, počinjemo sa projektovanjem i ugradnjom najsavremenijih sistema za automatsko zalivanje vrtova, travnjaka, parkova i svih drugih zelenih površina!
Sistemi su zasnovani na nekoliko kontrolnih podataka, tako da obezbeđuju idealne uslove na svim tipovima zemljišta i u svim mikroklimatskim parametrima. Projektovanje i ugradnja ovih sistema,
zasnovano je na višedecenijskom LIČNOM ISKUSTVU u podizanju i gajenju vrtova i travnjaka, na teritoriji cele Srbije!


rjabina-loznica

Izrada dvoriŠnih, vrtnih i parkovskih dekorativnih staza- Štampani beton

– Behaton,
– Stara cigla/opeka,
– Kamene stope,
– Imitacija drvenih oblica,
– Dekorativni pločasti kamen,
– Beton “četka-finiš”,
– i sve ostalo prema zahtevu


rjabina-loznica
rjabina-loznica

Detaljnije

Rjabina posađena i u Medicinskoj školi u Zrenjaninu

14100371_1770437286536297_29586035291648370_n

Divna Inicijativa

U dvorištu Medicinske škole u Zrenjaninu danas je posađena sadnica rjabine u okviru akcije koju je u znak sećanja na tragično stradalu devojčicu Tijanu Jurić, pokrenuo Zrenjaninac Ilija Jovanov.

Tokom godinu i po dana koliko traje akcija, posađeno je više od 100 sadnica rjabine. U dvorištu Medicinske škole u Zrenjaninu danas je posađena sadnica rjabine u okviru akcije koju je u znak sećanja na tragično stradalu devojčicu Tijanu Jurić, pokrenuo Zrenjaninac Ilija Jovanov.

Tokom godinu i po dana koliko traje akcija, posađeno je više od 100 sadnica rjabine. Uključivši se u ovu akciju, Medicinska škola je želela da svojim učenicima skrene pažnju na opasnosti koje svakodnevno vrebaju...

Detaljnije

Sećanje na Tijanu Jurić

0tijana-200x189

Sećanje na Tijanu kroz sadnju rjabine

U nizu plemenitih akcija koje su prethodnih meseci pokretane u znak sećanja na Tijanu, jedna od onih koja je povezala veliki broj ljudi, svakako je sadnja rjabine – raskošnog drveta bogatog crvenim grozdovima.
Na jednom od sačuvanih snimaka, Tijana je pevala pesmu upravo o rjabini, uralskoj oskoruši.
Njen besprekoran glas dirnuo je mnoga srca, rasplakao i najjače. Slušajući je, vrsni poznavalac hortikulture, Ilija Jovanov iz Zrenjanina, poželeo je da uradi nešto što će na poseban način podsećati na Tijanu. Prvu sadnicu rjabine posadio je u Bajmoku, a ubrzo se akcija proširila i u ostalim mestima Vojvodine.

– Tijanina tragična sudbina potresla je celu Srbiju i region...

Detaljnije

Šta treba uraditi, da bi se novogodišnja jelka kasnije primila u Vašem vrtu

jelka

1. Ne kupujte jelku od uličnih prodavaca i na pijacama, već isključivo u REGISTROVANIM RASADNICIMA.
2. Jelka mora imati kompaktan i dovoljno VELIK BUSEN oko korenovog sistema.
3. Jelku prvo smestite na prelaznu temperaturu bar 24 sata (8-15 stepeni)- hodnik, predsoblje, garaža…
4. Nakon toga pristupite kićenju jelke.
5. U toku praznika, držite je što dalje od grejnog tela, po mogućstvu, ne više od 15 dana.
6. U toku tog vremena, pazite da busen zemlje ne presuši, ali zalivajte ga sa što malje vode – oko dva do tri puta sa 1 litrom vode.
7. Prilikom iznošenja jelke iz stana, opet je stavite na prelaznu temperaturu bar 24 sata.
8. Nakon toga, ako vremenski uslovi dozvoljavaju, posadite je na predvidjeno mesto...

Detaljnije