Postavljanje tepih travnjaka

Zasnivanje travnjaka

Zasnivanje travnjaka može se obaviti na više načina:
 
1. Setvom semena trave,
 
Prednosti – najjeftiniji postupak. Mane – neujednačen i redak travnjak, kroz koji se providi zemljište, pa postoji mogućnost nicanja korova, mukotrpan rad na održavanju ovog travnjaka u periodu od 2 godine. U idealnim uslovima i u maksimalnoj pažnji posvećenoj travnjaku, može se postići kvalitetan travnjak.
 
2. Postavljanjem tepih travnjaka, odnegovanog na proizvodnim parcelama – t.z.v. Engleski travnjak,
 
Prednosti – ujednačena boja travnjaka, svaka vlat trave identična, tamno zelena, savršeni izgled, idealno ravan pri hodanju, brz postupak zasnivanja travnjaka. Mane – najskuplji postupak, zahteva strogo pridržavanje propisanih mera nege i bez nje može propasti.

 

 

3. Postavljanjem prirodnog, livadskog tepih travnjaka.

 

Prednosti – travnjak koji je neuništiv, odmah formiran u brzom postupku! Za razliku od „Engleskog“, trpi odstupanja od propisanih mera nege i nakon ponovnog negovanja, vraća se u normalu i neće propasti. Idealan je gde ima velikog habanja i prisustva većeg broja pasa…
Mane – svetlije zelene je nijanse, pri hodu se pod stopalom osećaju neravnine, jer je sačinjen od različitih vrsta trava (na pogled je idealno ravan). U sebi sadrži mali procenat korova, pa je potrebno tretiranje protiv istog, što nije komplikovano

 

 

Nalazišta najkvalitetnijeg livadskog travnatog busena, vezana su za okolinu srednjeg toka reke Tamiš, odnosno regioni srednjeg i južnog Banata. U odredjenim seoskim Mesnim zajednicama, zakupljuju se u svrhu skidanja tepih travnjaka, za to predvidjene površine. Pre same eksploatacije livade, trava se pokosi kosilicom, a zatim mašinskim putem skida sa debljinom zemljišnog sloja 3-4 santimetara. Na ovaj način, zona korenovog sistema plemenitih trava je sačuvana, dok koren korova istovremeno biva uništen… Nakon toga, trake trave se skraćuju na približnu dužinu od 1 metar, pa se zatim uroljaju i utovaruju u prevozno sredstvo. Širina trake treve je 33 santimetra.

 

Šta se podrazumeva pod postavljanjem tepih travnjaka?

Usluga postavljanja tepih travnjaka obuhvata sledeće operacije:

 

  1. Prevoz travnatog busena do mesta postavljanja,
  2. Nabavku prvoklasnog travnatog busena,
  3. Grubu nivelaciju terena,
  4. Finu nivelaciju terena,
  5. Postavljanje travnatog busena,
  6. Prvo zalivanje,
  7. Valjanje lakim valjkom, do 60kg,
  8. Odnošenje biljnih ostataka i otpada na deponiju

 

Naše travnjake možete pogledati na našoj facebook stranici.