Perene

 

Perene (trajnice) predstavljaju višegodišnje vrtno (baštensko) cvece. Karakteristične su po tome, što se brzo šire i lako rastu. Obuhvataju period cvetanja u toku svih 12 meseci, ali za većinu biljaka iz ove grupe, pojedinačno, po vrstama posmatrajući, period cvetanja je oko 30 do 45 dana… Zbog toga se posebno cene vrste s dekorativnim, obojenim listovima, jer su zanimljive i van perioda cvetanja… Najveći broj perena cveta u periodu april – maj. Po oblicima i veličini mogu biti minijaturne puzajuće i jastučaste forme, preko loptastih, do visokorastućih, čak i do 2m visine…

Koriste se u bio-dekoraciji fontana, a nezamenljiv su biljni sadržaj svih alpinetuma i kamenih površina. Takodje, sade se u parkovima, vrtovima, na skverovima i kružnim tokovima, kao izdvojene celine na travnjaku, ili u zajednici s patuljastim četinarima… Mnoštvo jarkih boja, mirisa i smene cvetanja daju poseban sadržaj svakoj zelenoj površini! Sade se uvek u kombinacijama boja i doba cvetanja.

Kao posebna grupa perena izdvajaju se ukrasne trave, čije korišćenje ima posebnu draž u sklopu vodenih elemenata u vrtu (fontane, jezerca, potoci, česme…)

 

Uvek aktuelan cenovnik i izbor sadnica možete pogledati na našoj facebook stranici.